Novice‎ > ‎

Državno prvenstvu v ultimate-u 2010

objavljeno: 13. mar. 2011 04:03 avtor: Miha Hillenkamp

Zgornja Polskava, 3. oktober 2010

Na Zgornji Polskavi je Vertigo (ekipa iz Nove Gorice) slavila naslov državnega prvaka v Ultimatu v open diviziji. Drugo mesto je zasedla lanska zmagovalka ekipa Frizmi (Ljubljana), bron je domov odnesel Cosmo Disc (Maribor), nehvaležno četrto mesto pa je slavila na novo ustanovljena ekipa Ko-met iz Kopra.

Ekipa Vertigo iz Nove Gorice, ki spada pod Športno društvo Migetalkar, se je v napetem finalu pomerila z najstarejšo Ultimate ekipo v Sloveniji, Frizmi. Državno prvenstvo se je zaključilo z rezultatom 15: 11. Frizmi se je uspešno boril, vendar so bili Novogoričani hitrejši, podaje bolj natančne in diski večkrat pristali v rokah. 

Tretje državno prvenstvo v Ultimatu po vrsti je letos organizirala ekipa Cosmo Disc. Igralo se je samo v diviziji Open, kar pomeni, da lahko igrajo igralci vseh spolov, čeprav je ta divizija načeloma rezervirana predvsem za fante (obstajajo še ženska, mešana in masters divizija).


Celodnevni dogodek je bil namenjen tudi promociji samega športa. Vsi obiskovalci so lahko sodelovali v delavnicah metanja diska. Nasmejani igralci Ultimata so potrpežljivo in strokovno demonstrirali osnovne tehnike metov (backhand in forehand) športnim navdušencem. Po kratkem uvajanju v svet Ultimate pravil so svoj talent obiskovalci potem pokazali tudi v igri. Ultimate igralci so kmalu videli, da nekateri obiskovalci ne sodijo na klop ob igrišču ampak bi z malo treninga lahko hitro postali del ekipe.


Obiskovalci so se znebili vsega drobiža, ki se jim je valjal po žepih, saj so lahko donirali za razvoj tega športa. Potekala je tudi dražba unikatnega lesenega diska (delo Boštjana Gajšta, člana ekipe Cosmo Disc). Kljub napetemu in zanimivemu rivalstvu za ta leseni izdelek, se je dražba uspešno zaključila.

Ultimate zaznamuje tudi tako imenovani Duh igre (Spirit of the Game). Medsebojno spoštovanje in pravična igra (fair play) je kljub tekmovalnosti in agresivni igri izrednega pomena. Po vsakem turnirju ekipe izberejo eno ekipo, ki je najbolje prikazala Duh igre.

Ta nagrada je na državnem prvenstvu pripadala sveže ustanovljeni ekipi Ko-met iz Kopra. Nagrada za Spirit of the Game ima skorajda enako težo kot zmaga na turnirju. Odlična popotnica za ekipo Ko-met.

Rezultati Državnega prvenstva 2010:


1. Vertigo (ŠD Migetalkar, Nova Gorica)


2. Frizmi (ŠD Frizmi, Ljubljana)


3. Cosmo Disc (ŠD Ultimate frisbee Maribor, Maribor)

4. Ko-Met (ŠD Mavrica, Koper)


Ana Trampuž

Comments